|Home|Stuur een E-mail|Info Pagina|Terug|Vooruit|
Normandie 2010
U bevindt zich hier : Home scheiding Index Normandie 2010 scheiding Donderdag 9 September 2010

Donderdag 9 sept. 2010
 

Merville Franceville Plage - Bernieres sur Mer


Binnenzijde horsa zwever
   

Het zonnetje schijnt al als we wakker worden. We lopen via de boulevard naar het centrum. Het is markt, er staan aardig wat kramen. We lopen langs de kramen en kopen een stokbrood. We lopen over het strand terug naar de camperplaats.

Na het ontbijt rijden we naar Pegagus Bridge Museum. We zijn vroeg en het is nog niet zo druk. Het maakt op ons beide grote indruk. Het museum is opgezet in de tijdslijn van de voorbereiding, de landing en de verdere invasie. Bij alles staat een duidelijk uitleg (Frans- en Engelstalig). De film in de filmzaal is wel Nederlands ondertiteld.

Op de buitenplaats staan diverse voertuigen en de originele brug. Dit is de brug waar het op 6 juni 1944 allemaal begon. We lopen samen over de brug.
De orginele pegasus brug.

De kogelgaten zijn te zien in de stalen wand van de brug. We zijn er stil van. Iets verderop staat een Horsa, we mogen er niet maar kunnen wel naar binnen kijken. Het is een houten frame overspannen met doek.

De vlucht die onze bevrijders met deze vliegtuigen gemaakt hebben zal niet comfortabel geweest zijn, we vragen ons of ze geweten hebben wat ze te wachten stond. We zijn van het geheel erg onder de indruk.

Na het bezoek aan het museum rijden we langs de kust naar Benieres sur Mer. De camping is niet echt bijzonder en het sanitair is zelfs voor Franse begrippen niet echt schoon. Omdat we geen zin hebben om verder te rijden en willen genieten van het heerlijke zonnige weer besluiten we hier te blijven.

Replica van een horsa zwever

We installeren de camper, luifel uit en stoelen eronder. Het is erg warm, na wat lezen en relaxen wordt het te warm om in de zon te blijven zitten. We pakken de fiets rijden naar het dorpje. We stallen de fiets bij het strand en lopen er een stukje op, het is druk met garnalen vissers. Waar we ook kijken zien we mensen in het water lopen. Sommige met grote manden op de rug om de vangst in te doen. Marc heeft helaas zijn camera niet bij, ikke wel dus dan maar foto’s maken met de pocket camera. Na de nodige foto’s lopen we terug naar de fiets, doen nog een boodschap en gaan daarna terug naar de camper.

We eten pasta, lekker snel klaar zodat we na het eten weer terug kunnen naar het strand, nu wel met de spiegelreflex camera. We parkeren de fiets weer aan de rand van het strand en lopen richting het water.

Op de boulevard staat een monument dat herinnert aan de landing op 6 juni 1944 door de canadezen. Hier vlakbij staat ook het eerst bevrijde huis van Benieres. Hier zijn erg veel canadezen slachtoffers gevallen, mede omdat de duitsers een vrij zicht hadden over het strand. Mede dankzij een canadese boot met kanon, vielen er bij de tweede aanval minder doden, vanwege grote verliezen bij de duitsers.
Het eerste bevrijde huis van benieres (toen en nu)

Er lopen nog steeds veel mensen in het water, het zijn er zelfs meer dan daarnet. Het strand is nu ook erg breed geworden doordat eb is.

We lopen tot aan de waterlijn, banjeren lekker door het water. Het wordt langzaam aan weer rustiger. Ineens snappen we waarom, het water komt razendsnel op. We worden ingesloten doordat we zelf op een soort zandbank staan. Dat wordt hard lopen en dat gaat bij mij niet zo makkelijk met een herstellende gebroken teen. Uiteindelijk komen we voor het water uit en lopen snel door naar hoger gelegen zand. Zo hebben dat ook eens meegemaakt!

We fietsen terug naar de camper en gaan nog even buiten zitten.
Elke avond garnalen vissen.

Het was weer een mooie dag met een zeer indrukwekkend bezoek aan het Museum.

Overnachting
Camping
Kosten ACSI tarief 15€ incl stroom
N 49°19’56 W 0°25’41

Vorige dag | Gastenboek | Volgende dag

Index Normandie
Gastenboek

Donderdag 2 Sept
Vrijdag 3 Sept
Maandag 6 Sept
Dinsdag 7 Sept
Woensdag 8 Sept
Donderdag 9 Sept
Vrijdag 10 Sept
Zaterdag 11 Sept
Zondag 12 Sept
Maandag 13 Sept
Dinsdag 14 Sept
Woensdag 15 Sept
Donderdag 16 Sept
Vrijdag 17 Sept