Marokko Koningssteden 2008
|Home|Stuur een E-mail|Info Pagina|Terug|Vooruit|
Marokko 2008
Deur
Dinsdag19 feb 2008  
Kénitra - Rabat - Casablanca

Zonnig

Dar Baraka, sfeervolle riad
   

Ook vandaag zit uitslapen er niet in. Om 7.00 uur zitten we weer aan het ontbijt. Om 8.00 uur rijdt de bus weg richting Rabat. Onderweg komen we veel bloeiende Mimosa bomen tegen.

poort

Anna brengt ons buiten het vaste programma om naar Chellah, dit is een necropool waar in 1284 voor het eerst gebouwd werd. De bebouwing en uitbreiding vond plaats tot in de 14e eeuw. Binnen de muren van de Chellah liggen nu de ruïnes van onder andere de moskee die Abou Youssef liet bouwen.

Als we door de poort lopen zien we direct allerlei mooie planten. Sommige kennen we wel uit Nederland maar dan als kamerplant. Hier groeit het allemaal buiten en het meeste staat al in bloei. Onze gids, een 82 jarige Marokaan die duits spreekt, verteld ons enthousiast welke planten we zien.

Binnen de muren van de chellah.

De toren van de voormalige Moskee wordt nu bewoond door een ooievaarsgezin. De ruïnes zijn prachtig om te zien. Er zijn ook graftomben van heiligen, deze liggen verspreid over de tuin. Achterin de stad is een bron met heilige palingen, deze zouden voorspoed brengen aan vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. Zij offeren dan eieren aan de palingen, eieren zijn een vruchtbaarheidssymbool. De palingen krijgen het eigeel en de katten die rondom de ruïnes verblijven krijgen het eiwit. Bij de bron zitten dan ook veel katten.

Na het bezoek aan deze mooie ruïnestad gaan we op weg naar het mausoleum van Mohammed vijf. Vanuit de bus ziet Anna dat de poort dicht is. Waarschijnlijk is er officieel bezoek en is het gesloten voor toeristen. We rijden daarom door naar de kasba en proberen het later nog een keer.

straatje

De bus zet ons af voor de poort van de kasba van Rabat. In de kasba wonen tegenwoordig veel artiesten en kunstenaars. De muren zijn wit/blauw geschilderd en de deuren zijn mooi onderhouden. Het geheel geeft een beetje een mediteriaans tintje. Je waant je zo in Griekenland (zeggen de kenners).

Na een wandeling door deze kasba stappen weer in de bus en rijden weer richting het mausoleum van Mohammed vijf.

planten
Smal straatje
Mooi trapje voor de deur

Ook nu is de poort gesloten. We verlaten de bus toch even om door de poort te kunnen gluren en wat foto's te maken van de wacht te paard die voor het mausoleum staat.

Omdat we nog een lange tocht moeten maken naar Casablanca, stappen we al snel weer in de bus. We rijden rechtstreeks naar ons lunchadres in Casablanca. Omdat ik me niet zo lekker voel ga ik achterin de bus even wegdutten.

Anna heeft weer een prima lunchadresje uitgezocht. Iedereen gaat lekker eten. Omdat ik me nog niet echt goed voel ga ik alvast naar buiten om een luchtje te scheppen. Ik maak direct van de gelegenheid gebruik en stap bij twee banken naar binnen om wat papier geld te wisselen voor munten.

Wachter
Poortwachter van het mausoleum Mohammed vijf

Na de lunch rijdt de bus ons naar het hotel Transatlantique. Het hotel is gebouwd in de Art Nouveau stijl. De entree is prachtig en overal staat antiek uit de tijd van de bouw.

Het is inmiddels 15.30 uur en iedereen kan op eigen gelegenheid de stad en de medina gaan verkennen. We lopen via de voetgangerszone naar de medina. Ook hier is weer van alles te koop. Vanuit de medina gaan we op zoek naar het winkelcentrum 2000. We zoeken en vragen maar komen er op een gegeven moment achter dat het winkelcentrum vorig jaar is afgebroken om ruimte te maken voor het nieuwe treinstation.

druk

We wandelen rustig op de stoep van de straten van Casablanca. Het verkeer is erg druk en iedereen hangt op de claxon. Bij een teleboutique proberen papa te bellen, helaas is hij niet thuis.

Via de voetgangerszone lopen weer richting het hotel. Bij het laatste grote terras gaan we even lekker zitten voor een fruitdrankje. Helaas hebben ze hier geen lekkere gebakjes.

Erg druk in de straten.

Terug in het hotel gaan we even borrelen in de lounge van het hotel. Daarna even opfrissen op de kamer. De kamer is prachtig in de oude stijl. Ook de eetzaal waar het diner geserveerd wordt ziet er prachtig uit. De meeste reisgenoten smullen van de lekkere vis. Geranda en ik eten een heerlijk vegamenu.

Terug in de kamer genieten we van een heerlijke douche en gaan daarna slapen.

sinasappels
De andalusische tuin in de kasba van Rabat.

 

Vorige dag | Gastenboek | Volgende dag