Marokko Koningssteden 2008
|Home|Stuur een E-mail|Info Pagina|Terug|Vooruit|
Marokko 2008
Bus
Zaterdag 16 feb 2008  
Beni Mellal - Fès

Zonnig

Onze bus voor het hotel
   

Om 7.00 uur gaat de telefoon, onze wake-up call. Echt uitgeslapen zijn we nog niet maar we moeten om 7.30 uur ontbijten dus gaan we uit de veren.

Het ontbijt is prima en we vinden het lekker. Vooral de Marokaanse pannekoeken smaken ons erg goed. Na het ontbijt maken we nog een korte wandeling in de tuin van het hotel.

Om 8.30 uur precies vertrekt de bus richting Fès. De route zal via Azrou en Ifrane gaan.

Na het stadscentrum van Beni Mellal volgt al snel het platteland. We zien velden met koolzaad en hier en daar een dorpje waar de mensen duidelijk minder bedeeld zijn.

De eerste stop is bij een dorp met een zeer oude Kasba die binnenkort opgeknapt gaat worden. Een Kasba is een soort burcht met een muur. Een Kasba heeft één ingang en uitgang. Voor de poort van de Kasba staan een aantal karren met ezels of paarden ervoor. Deze doen dienst als taxi.

We lopen door de poort de kasba binnen. Het weer is nog steeds mooi en binnen de kasba, uit de wind is het warm. Binnen de Kasba is goed te zien dat men hier en daar al begonnen is met het renoveren.

De huisjes die nog bewoond zijn zijn erg klein en zonder enig comfort. Er staan twee marokaanse vrouwen een praatje te maken. Na het gevraagd te hebben, maak ik een foto. Anna heeft ons verteld dat we altijd even moeten vragen of het goed is een foto te maken.

Locals
Pratende vrouwen

Na deze korte stop rijden we verder. We stoppen rond 10.15 uur bij een stuwmeer. Er zijn een paar lokale mensen die kussens en een soort poppenhuisjes verkopen. We hebben een prachtig uitzicht op het stuwmeer.

De bus slingert verder door het landschap en we komen steeds minder dorpen tegen. Achter het glas is het erg warm geworden. We rijden tegen de rand van het midden Atlasgebergte. Door recente regenval zijn alle velden groen. Hier en daar staan boerenhuizen. Ooit één huis geweest maar later uitgebreid met een huisje/kamer voor ieder nieuw familielid.

Markt

De volgende stop is bij een plaatselijke souk. De bus stopt in de hoofdstraat en we lopen richting de souk. De soek is niet geplaveid. Het is er erg stoffig en warm. Omdat we graag wat klein geld willen hebben kopen we een zak mandarijnen. De kooplui zitten hier in tentjes en de koopwaar ligt meestal op een doek op de grond.

Al direct na onze eerste koop lopen er lokale kinderen achter ons aan. Welk paadje we ook inslaan ze blijven achter ons aanlopen. Als we na een poosje Anna tegekomen, zorgt zij dat ze weggaan.

De plaatselijke (soek) markt !

Bij een stalletje met snoep kopen we een soort pindanoga. Het kost 3 dirham per plak. Even verderop kopen we een fles cola voor 8 dhr (0,80 eurocent). Het weer is nog steeds goed en het wordt warm. We gaan de bus weer in om naar ons lunchadres te rijden.

Rond 13.00 uur komen we bij het restaurant van Mustafa aan. Een bekend adresje van Anna. We kunnen lekker boven op het terras in de zon zitten. We bestellen broodjes en een salade. Alles is prima te eten. Bij de souvenierswinkels beneden zien Geranda en ik een leuke sleutelhanger. We dingen flink af maar vinden het nog iets te duur. Net voor we de bus weer instappen komt de verkoper ons achterna. We kunnen de sleutelhangers voor onze prijs krijgen. Zo werkt het hier dus. Een prijs noemen en gewoon weglopen als ze niet meegaan met je prijs. Lunch
Heerlijke lunch in de zon.

Na de heerlijke lunch gaan we door bergzaam gebied richting Ifrane, een wintersportplaatsje hoger in de bergen. De weg loopt langs rode rotsen en geitenkuddes. De weg slingert vrij steil naarboven om plotseling uit te komen op een soort plateau.

Nog voor Ifrane gaan we de doorgaande weg af richting een cederwoud. De bus klimt nog een stukje verder omhoog en brengt ons bij de dikste cederboom. Helaas is de boom dood. Maar hij blijft groot. Om de boom heen staan wat souveniersstalletjes en Marokkanen met mooi opgetuigde paarden waarop je een ritje kan maken. We wandelen wat rond in het bos, in dit bos zitten wilde makaken (apen) helaas laten zich vandaag niet zien.

We stappen weer in de bus en gaan op weg naar Ifrane voor de koffie. Ifrane steekt af tegen de dorpen die we tot nu toe gezien hebben. Ifrane is modern en heeft een paar mooie restaurants en winkels. Op een terras in de zon bestellen we thee a la menthe (specialiteit in Marokko) en koffie. Mama zoekt binnen een heerlijk vers aardbeiengebakje uit. Na het terras lopen we nog even door het dorpje en kopen water in flessen. De sanitaire stop duurt iets langer dan dat we dachten en daardoor komen we net iets te laat terug bij de bus. Oeps, dat wordt trakteren.

Boom

Na de stop in Ifrane rijden we door een groen heuvel landschap, dat doet denken aan de Franse Chevennen, richting Fès.

Rond de klok van 18.00 uur komen we bij ons hotel Nouzha in Fès aan. De entree van het hotel ziet er prachtig uit en is versierd met mozaïek. Deze keer krijgen we twee kamers met een tussendeur. de kamers zijn schoon, maar het sanitair is iets minder dan in het vorige hotel Chems.

 

Dode grote ceder.

Het diner bestaat uit een tazjien met kip en aardappelen en wortelen. Al het eten in Marokko is met wortelen. Deze wortelen worden heel de winter ingekuild bewaard op het land. We zitten aan tafel met Rik en Hanneke 'uit de achterhoek'. Het verloopt allemaal erg gezellig.

Na het eten gaan we nog even met z'n drieen naar buiten. We zien er schijnbaar echt westers uit want menige Marokaan kijkt ons na. We voelen ons niet helemaal op het gemak en besluiten om maar terug te lopen naar het hotel. Vlakbij het hotel is een internetshop. Daar gaan we naar binnen om een mail naar de mannen te sturen. In tegenstelling tot op straat, worden we hier heel gastvrij ontvangen en geholpen. De kosten voor het gebruik van internet is 2 dirham ofwel 0,20 eurocent.

Na het bezoek aan de internetshop lopen we terug naar het hotel. Een lekkere douche en naar bed. Morgen moeten we weer om 7.00 uur opstaan.

Een mooi uitzicht op het stuwmeer

 

Vorige dag | Gastenboek | Volgende dag