Winter Time !
|Ga naar onze startpagina|Stuur een E-mail|Info|Terug|Voorruit|
Welkom op de homepage van Marc en Lies
Terug naar onze startpagina.


Op deze pagina willen wij proberen wat tips en trucs te geven over het reizen met een camper in Canada. Alles is gebaseerd op de C25 camper (Majestic C23) die wij gehuurd hebben bij Cruise Canada op de Vantage way 7731 in Delta (Vancouver).

Brandstof
De camper loopt op gewone benzine in Canada bekend als "Regular 87". Tijdens onze beide trips met deze camper liep hij ongeveer 1:4 / 1:5 afhankelijk van het klimwerk.
De benzine kost hier tussen de $ 1,10 en $ 1,23 per liter (Juni 2007) in British Colombia. De belasting op benzine verschilt hier per staat. In Alberta liggen de prijzen weer iets lager. Schrik niet als u voor de eerste keer gaat tanken, er gaat namelijk 208 liter in een tank ! De actieradius van de tank weet ik niet, nooit uitgeprobeerd. Het kan wel eens voorkomen dat er een bordje langs de kant staat "Check uw brandstof, volgende pomp 200 Km". Bij sommige pompen krijgt u korting, zo hadden wij een Safeway card, met deze card krijgt u altijd al $ 0,03 korting. Mits u natuurlijk tankt bij Safeway. In sommige gevallen heeft Safeway acties met hogere korting.

Stroomvoorziening
Aan boord van de C25 zijn 2 accu's, 1 huishoudaccu en 1 motoraccu. De motoraccu wordt alleen gebruikt voor de motor. De huishoudaccu zorgt voor de spanning van de waterpomp, propaan detector, monitor paneel en alle electrische verlichting. Hij zorgt ook voor de electronische omschakelaar in de koelkast en de ontsteking van de waterboiler.
Let op, de koelkast werkt alleen op gas of 110V (hookup). In de camper is ook een Airconditioner en oven/magnetron aanwezig, deze werken alleen via 110V (hookup).
Wij hebben tijdens onze tochten zowel de airconditioner als oven/magnetron niet gebruikt.

De huishoudaccu wordt tijdens het rijden en tijdens stilstand via zonnepanelen opgeladen.
Hierdoor hebben wij tijdens onze trips geen hookup gebruikt en/of nodig gehad. Wel wilt u natuurlijk uw accu's van het fototoestel, GSM, videocamera, Laptop, etc. opladen. Hiervoor hebben wij een omvormer gebruikt met een aansluiting voor in een sigarettenaansteker (Er zitten 2 sigarettenaanstekers in de C25).

Deze maakt van 12V gelijkspanning, 230V wisselspanning. Deze zijn in verschillende merken en sterkten te verkrijgen. Wij hebben zelf een 150W omvormer meegenomen, dit was voor ons voldoende. Kijk maar eens op uw oplader van de laptop, die van ons was 70W. Hiermee hielden we nog 80W over voor GSM, foto-, filmapparatuur. Staat er geen wattage op maar amperage doe dan het volgende, Voorbeeld : Nokia GSM oplader, input :AC 100-240V, 50-60Hz, 150 mA. Omvormer

Met de input wordt bedoeld dat deze lader zowel in de 110V als 230V kan. Dus u kunt hem ook in het hotel of via een hookup gebruiken. Wat betreft het wattage moeten we eerst de 150 mA omzetten naar ampere. Dit is 0,15 A, als u dit nu vermenigvuldigd met de spanning. Dus voor een 230V omvormer met 220. (230 x 0,15) verbruikt deze oplader dus 34,5 W. De wattage's kunt u allemaal bij elkaar optellen. Zorg dus dat u niet boven het (in ons geval 150W) opgegeven wattage van de omvormer uitkomt. Waarom een omvormer ? Omdat u dan met de aanschaf van 1 apparaat (omvormer) uw bestaande opladers kunt blijven gebruiken. Anders moet u voor elk apparaat een 12V lader kopen.
Let op dat wanneer u niet oplaad, de omvormer toch stroom verbruikt. Zorg dus voordat u gaat slapen, de omvormer uit de 12V aansluiting is.

Water
In de C25 is een watertank aanwezig. Deze tank is 151 Liter. Ons advies is om het water uit de tank niet te drinken. U weet niet wat de vorige huurder in de tank heeft gegooid en u weet niet waar het water dat u tankt vandaan komt. Als u bij een sanistation ook water tankt, neem dan altijd de 2e waterslang. Bij de eerste waterslang is meestal ook de dump, deze waterslang is bedoeld voor het schoonmaken van het putje en de slang die u gebruikt. De 2e slang is ook meestal drinkwater en niet bedoeld voor schoonmaken.
De camper heeft ook een city connection, hier kunt u rechtstreeks uw eigen waterslang op het kraantje aansluiten. (hookup) Deze voorziening gaat dan buiten de tank en waterpomp om. Op deze manier kunt u ongelimiteerd water pakken, let wel dat alles in uw vuil watertank terecht komt (grey water).

In deze tank komt het water van de douche en keuken. Deze tank is 132 liter groot. Bij een full hook-up kan de tank rechtstreeks worden aangesloten op het riool. Gaat u in de winter naar Canada, let dan op bevriezing van leidingen. U bent zelf verantwoordelijk voor schade aan de camper. Het water dat u wilt gebruiken om te drinken, zal u moeten kopen. Wij hebben in de supermarkt een tankje gekocht (4 liter). U betaalt eenmaal het tankje met drinkwater, daarna alleen nog het hervullen. Dit varieert van $ 0,79 tot $ 1,00 voor 4 liter.

Water refill

Het toilet
In de camper is ook een toilet aanwezig. Dit is een gewone toiletpot met hieronder een tank van 114 liter (black water). Het principe is gebaseerd op een soort septic tank. Als u de camper ophaald krijgt u 2 zakjes. Per tank gebruikt u 1 zakje. Dit zakje zorgt ervoor dat het toiletpapier en andere uitwerpselen verpulvert in de tank. u gooit het gewoon in het toilet.
Nieuwe zakjes hebben wij gekocht bij een outdoor / camping shop deze zijn namelijk niet te krijgen bij de supermarkt. Het heet in canada "Digester / Dissolvant". Op het monitor paneel kunt u zien hoe hoog of laag de inhoud van de tank is. Wij hebben op onze site ook vragen gekregen over het gebruik van het toilet onderweg. Of u het toilet kan gebruiken tijdens het rijden, dit kan wel maar is niet aan te raden. De Canadeese wet schrijft namelijk voor dat alle ingezetenen van de camper een gordel dragen. Op het toilet is geen gordel aanwezig !

Het legen van de toilettank kan op veel campings. Het wordt aangegeven met een bordje. Wij zijn ook van deze dump plaatsen tegen gekomen op grote industrie terreinen, deze worden ook aangegeven met bordjes. Wij hebben regelmatig gedumpt op Provincial Park campings, hier is voor bij de ingang een plek om te lozen. Het kost u $ 2,- en hiervoor kunt u de black- en greywater lozen en tevens kunt u het drinkwater vullen. Zo kunt u weer met een gebruiksklare camper op naar de volgende camping.
Hier kunt u lozen.

De douche
Achterin de camper zit ook een douche. Op zich is het goed te doen, verwacht hier geen badkamer. In de camper zit een gasgestookte boiler, door een knop om te zetten wordt de ontsteker gestart en de gasklep geopend. Na ongeveer 20 minuten is de boiler met 22 liter water heet. Als u niet te lang onder de douche staat, kunnen er 2 personen warm douchen. Doordat de waterpomp nogal lawaai maakt is het verstandig om voor 22:00 uur te douchen, dit om de rest van de camping niet wakker te houden. Als er maar één persoon gebruik maakt van de douch, kunt u daarna nog de afwas doen met heet water. Als wij alleen wilde afwassen, zetten we een keteltje water op. Dit gaat een stuk sneller.

De gastank
De inhoud van de gastank is 53 liter. Het gas wordt gebruikt voor het koken, de boiler en voor de koelkast. Als u met de camper op een ferry moet, krijgt u een rood label bij de kassa. De bediende zal u vragen het gas af te sluiten. U draait de gaskraan dicht en plakt het label op de gaskraan. Dit is i.v.m verzekeringen van de ferry. Vergeet niet het gas weer aan te zetten nadat u de ferry verlaat. Het vullen van de gastank met propaan kunt u bij pompstations. Meestal mag u dit niet zelf, maar zal een bediende van het pompstation dit doen. Wij betaalde in juni 2007 $ 0,654 per liter. Wij hebben ongeveer een tank verbruikt in 4 weken. Bij het terugbrengen van de camper (in Vancouver, Vantageway) zit op 400 meter van de camperverhuur een Husky pompstation die propaan verkoopt.

De koelkast
Om alles lekker koel te bewaren zijn er een koelkast en vriezer aan boord. Wij vinden het best een behoorlijk ruime.koelkast De koelkast / vriezer werkt op gas of 110V (hookup). Zorg dat het indicatie lampje "auto" aangeeft. Als u dan een hookup heeft, schakelt hij vanzelf over op 110V. Omdat het gas op een ferry uit moet, werkt de koelkast / vriezer niet meer. Afhankelijk van de duur van de overtocht is het slim om van te voren flessen met water in te vriezen en deze dan tijdens de overtocht in zowel de vriezer als koelkast te leggen. Zo koelt het niet zo snel af. Na de ferry niet vergeten het gas weer open te draaien.

De afzuigkap
Hier nog een paar tips over de afzuigkap. Als u kookt met de afzuigkap aan, doe dan de deur dicht, anders heeft het totaal geen zin. Plak tijdens het rijden het luikje van de afzuigkap aan de buitenkant vast. Dit klapperde bij ons.

Afmetingen camper
Omdat wij in 2007 de Inside Passage hebben gedaan met de ferry, moesten wij de maten van de camper doorgeven voor de reservering. Na lang zoeken en omrekenen hebben we het toch gevonden. De maten zijn als volgt :

 
Foot, inches
Meters, centimeters
Lengte van de camper
25,0
7,60
Breed, spiegels ingeklapt
8,40
2,54
Hoogte
12
3,72

De bedden
Wij hebben beide keren dat we de C25 hebben gehuurd achterin geslapen en de alkoof als opslag voor koffers en kleding gebruikt. Voor de wat langere lezers volgen hier de maten van de bedden :

 
Inches
Meters, centimeters
Alkoof
57 x 96
1,45 x 2,44
Dinette
38 x 70
0,97 x 1,78
Vast bed achterin
54 x 80
1,37 x 2,03

De verwarming
Apart van de autoverwarming heeft de camper ook een standkachel. Deze werkt op de huishoudaccu. Deze kachel verbruikt zoveel stroom dat na 2 uur de accu helemaal leeg is ,mits hij volledig was opgeladen anders nog korter. Wij hebben hem een paar maal s'ochtends een kwartier aan gehad om de ergste kou eruit te krijgen. Als u de kachel uitschakeld zal de kachel niet direct uitgaan. Dit is om de warmte elementen in de kachel af te koelen. Zou de ventilator direct uitgaan dan kan er brand ontstaan.

De rookmelder
Als u gaat koken in de camper zult u vrij snel merken dat de rookmelder op hol slaat. Als er op de camping een rookmelder te horen is dan is er iemand in een C25 een eitje aan het bakken! Wij hadden hier al vrij snel een rigoreuze oplossing voor, welke ? Dat mag u zelf uit vinden !

Internet
Het updaten van deze site hebben wij live vanuit Canada gedaan. Hoe werkt dit ? Zorg dat je een laptop meeneemt met draadloos internet. Daarna wordt het een sport om internet te vinden. Dit kan bijvoorbeeld bij een Visitor Center of Library zijn.

Het kampvuur
Op de meeste Provincial Park Campings kunt u bij de Ranger brandhout kopen ($5,-). Op alle PP campings zijn firerings waar u een vuurtje kan stoken. Als u de eerste keer hout koopt bij zo'n ranger of in een winkel, kijk dan of er vlakke planken bij zitten. Deze hebben wij de gehele vakantie gebruikt om de camper enigzins waterpas te krijgen. Er worden namelijk geen blokken bij de camper geleverd. In Alberta is het weer anders geregeld, hier moet u op de camping een firepermit (stookvergunning) kopen, om te kunnen stoken. Wel is het hout dan gratis. Ook is het verstandig als u gaat stoken om een bijltje te kopen (of mee te nemen, niet in de handbagage!) wij kochten er een voor $ 7,99 en hij doet het al 2 jaar! Het is een klein bijltje van het merk "Brico".

Handig om van thuis mee te nemen

Rol antislipmat om de borden rammelvrij weg te zetten, ook handig om spullen op de tafel te laten staan tijdens het rijden.

Klein veger en blik. De camper wordt geleverd met een grote bezem, niet handig voor de kleine hoekjes. Een blik zat er niet bij.

Waslijn en knijpers

Afwasborstel, schuursponsjes, vaatdoekje en dweil (de camper moet schoon ingeleverd worden).

Vliegenmepper en eventueel een klamboe

Afneembaar tafelkleed

Onderlaken met elastiek voor het matras. Bij onze camper werden alleen losse lakens geleverd. Dit is niet zo comfortabel als onderlaken.

Dekbedhoes. Bij Cruise Canada wordt er per persoon een slaapzak geleverd. Wij hebben deze opgeritst en in een dekbedhoes gedaan. Slaapt heerlijk.

Handdoek en theedoek. Bij de C25 worden 2 theedoeken geleverd. Deze waren in ons geval nieuw waardoor ze totaal niet afdroogde.

Een knikker om te kijken of de camper recht staat opgesteld. Leg hem op het aanrecht en je weet waar de camper omhoog moet.

Let op, aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten verbonden worden. De informatie hebben wij op de site gepubliceerd omdat veel mensen ons vragen stelden. Mocht u nog vragen hebben stuur gerust een e-mail en wij zullen proberen deze te beantwoorden.

Wij vinden het leuk als u een berichtje in ons gastenboek achterlaat!

In ons gastenboek vindt u ook al tientallen tips aan andere reizigers die ons vragen stelden !

Gastenboek

Veel plezier !

Marc en Lies

Print
Klik voor een printversie

 

Copyright © 2008 Marc en Lies. Alle Rechten Voorbehouden.