Winter Time !
|Ga naar onze startpagina|Stuur een E-mail|Info|Terug|Voorruit|
Welkom op de homepage van Marc en Lies
Terug naar onze startpagina.


Veel gestelde vragen

Omdat veel mensen dezelfde vragen stellen, hebben wij de meest gestelde vragen op deze pagina samengevat. Mis je nog een vraag, stel deze dan in ons gastenboek, we zullen dan zo snel mogelijk antwoord geven. Andere berichtjes zijn natuurlijk ook van harte welkom!

- Hoe hebben wij de site gebouwd ?
- Welk programma hebben wij gebruikt voor de route kaartjes ?
- Welk navigatiesysteem hebben wij gebruikt ?
- Op wat voor soort campings hebben wij in Canada gestaan ?
- Moet je campings in Canada reserveren ?
- Wat is de beste periode voor rondreizen in Canada?
- Was jullie bezoek aan Alaska de moeite waard ?
- Hoe kom ik aan een Safewaycard ?
- Hoe kom ik aan een omvormer ?
- Moet je vooraf een route uitstippelen voor een rondreis in Canada?

Hoe hebben wij de site gebouwd ?

De site heeft Marc gebouwd met Dreamweaver. Na een korte cursus is hij eraan begonnen, en heeft de site steeds verder uitgebouwd. Omdat het ook zijn hobby is, besteed hij er veel tijd aan. Door slim te Googlen kun je veel tips en trucs vinden over website's bouwen. Wil je een simpel reisverslag maken, en toch het thuisfront op de hoogte houden is www.waarbenjij.nu een oplossing. Deze tip hebben wij gekregen van een aantal vrienden die hier al eerder gebruik van hebben gemaakt.

Naar boven ↑

Welk programma hebben wij gebruikt voor de route kaartjes ?

Voor het maken van de routekaartjes hebben wij Microsoft Streets & Trips gebruikt. De software is ooit meegeleverd met een nieuwe PC. Streets & Trips zit namelijk in het pakket "Microsoft Works Suite 2006". Het programma Streets & Trips kun je installeren op je laptop en door middel van een laptopmuis (GPS ontvanger) kun je via USB contact maken met de satellieten. Hierdoor kan Streets & Trips bepalen waar je je bevindt. Het programma kun je alleen in USA en Canada gebruiken, andere kaarten zijn namelijk niet aanwezig. Wil je een vergelijkend programma in Europa gebruiken dan heeft Microsoft hier "Autoroute" voor. Je kan tijdens je trip plaatjes exporteren van je gereden trip. Deze hebben wij aangevuld met de gereden kilometers en daarna op de site gezet.

Naar boven ↑

Welk navigatiesysteem hebben wij gebruikt ?

Zoals reeds hierboven vermeld hebben we gebruik gemaakt van Microsoft Streets & Trips. Wij hebben thuis de route al in dit programma uiteengezet. Je kunt afstanden bekijken en aantekeningen toevoegen. De route's kunnen per dag opgeslagen worden. Als je dan in Canada bent, kun je de geplande route weer in het programma laden. De laptop zal je dan precies vertellen hoe je naar je volgende bestemming moet rijden. Nog een voordeel is dat je het programma thuis al leert kennen, zodat je niet je kostbare tijd in Canada daaraan hoeft te besteden. Je komt daar namelijk oren en ogen tekort. Tevens hadden wij van een collega Tomtom kaarten geleend van Canada en Alaska. Deze hebben we naast de laptop gebruikt. Soms kwamen ze niet overeen. Uit ervaring ter plaatste, verkiezen wij Streets & Trips boven de Tomtom.

Naar boven ↑

Op wat voor soort campings hebben wij in Canada gestaan ?

Wij vinden de campings in de Nationale en Provinciale Parken de mooiste. Je loopt zo van je plaats de natuur in. Ik kan me voorstellen dat het met kinderen ook aantrekkelijk kan zijn om eventueel een commerciële camping te kiezen met faciliteiten zoals een zwembad en speeltuin. Informatie over campings kun je ter plaatste halen bij ieder Visitor Center. De campings in de natuur zijn ook te vinden op de site van BC Park's.

Naar boven ↑

Moet je campings in Canada reserveren ?

In onze reisperiode was reserveren niet nodig, in het hoog seizoen is dit aan te raden als je niet lang wil zoeken naar een plekje of de kans wil lopen dat je veel verder moet rijden. Afhankelijk van de reisperiode en de plaatsen waar je heen gaat is reserveren nodig. Het hoogseizoen (juli/aug) is zeker druk en dan is reserveren rondom de grote trekpleisters als Banff en Jasper aan te raden. Daarnaast is het belangrijk om niet aan het einde van de dag pas een plaatsje te gaan zoeken. Let op, veel van de campings in NP en PP zijn niet te reserveren. Meer info over het reserveren van capmings in PP vindt bij de desbetreffende parken op de site van BC Park's.

Naar boven ↑

Wat is de beste periode voor rondreizen in Canada?

Wij zijn nu twee keer geweest. Twee keer aangekomen in mei en weer vertrokken in juni. Het is dan heerlijk rustig en er staan geen rijen bij de bezienswaardigheden. Het is ons dus prima bevallen. Als je gaat kamperen kan het nog wat koud zijn. Wij hebben beide keren prima weer gehad. Natuurlijk is de natuur verder in het jaar weer anders. Zo heeft ieder seizoen zijn voor- en nadelen.

Naar boven ↑

Was jullie bezoek aan Alaska de moeite waard ?

Wij vonden het leuk om ook 'even' naar Alaska te gaan. We hebben alleen Stewart-Hyder aangedaan. Echt een mini stukje Alaska. Er zijn tijden in het jaar dat je daar de beren de zalm uit de rivier ziet vissen. Dat hebben wij niet gezien, het was nog te vroeg in het jaar. We hebben op weg naar Hyder wel heel veel beren gezien. Als je niet echt tijd 'over' hebt zou ik dit tripje schrappen, maar heb je tijd zat dan is het zeker een leuk uitstapje.

Naar boven ↑

Hoe kom ik aan een Safewaycard ?

De Safewaycard is ter plaatse aan te schaffen (gratis) bij de supermarktketen Safeway. De grote Safeways beschikken over een eigen tankstation waar ze korting geven aan klanten met een safewaycard. Je moet het zien als een soort AH bonuskaart. De boodschappen in Canada zijn vergelijkbaar met de boodschappen bij ons in Nederland. Het één is er iets duurder en het ander weer goedkoper. Als je een klantenkaart aanschaft bij de grote ketens dan kan dat best veel in prijs schelen. Vraag evt. om een toeristenkaart deze hebben ze vaak bij de kassa.

Naar boven ↑

Hoe kom ik aan een omvormer ?

Een omvormer voor in de camper is zeer makkelijk. De omvormer maakt van 12V gelijkspanning, 220v wisselspanning. Normaal gesproken zit er een plug aan die je zo in de sigarettenaansteker steekt. In onze camper zaten er 2 van deze aansluitingen. Op de omvormer kun je al de laadapparatuur (220V) die je thuis ook gebruikt op aansluiten. Dit is één keer een aanschaf voor de omvormer en klaar. Je kan ook voor alle apparatuur een aparte 12V lader kopen, maar ik denk dat je dan zeker duurder uit bent. Een omvormer is tegenwoordig op veel plaatsen te koop. Om een laptop op te laden heb je +/- 100 watt nodig, houd hier rekening mee bij de aanschaf. Meer info.

Naar boven ↑

Moet je vooraf een route uitstippelen voor een rondreis in Canada?

Het is verstandig om vooraf grofweg (of exact) een route uit te zetten en de bezienswaardigheden op je route in te plannen. Zo zie je wat je wil zien en rij je niet 'per ongeluk' iets voorbij wat je graag had willen zien. Daarnaast zit je dan niet heel de reis met je neus in de boeken of op de kaart te zoeken en kun je genieten van al het moois om je heen. Thuis plannen geeft ter plaatse veel gemak !

Naar boven ↑

 

Copyright © 2008 Marc en Lies. Alle Rechten Voorbehouden.